Coq au vin (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Kormányos A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Csirkéből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék Hozzávalók 4 személyre:
A kakast feldaraboljuk és az aprólékot félretesszük. A kakasdarabokat, a durvára vágott zöldségeket és a fűszereket leöntjük a vörösborral, melybe brandyt és ecetet kevertünk. Jó minőségű, száraz, testes bort válasszunk. Egy éjszakát hűtőben pácoljuk. Másnap a vajból és a lisztből egy teáskanálnyit elkeverünk és félretesszük. A kakasaprólékot az alaplével és a leszűrt borral felöntve felforraljuk és a levét a felére besűrítjük. Közben a leszárított kakast, sózva borsozva, meghintjük liszttel és, a felhevített vajban, aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük és mély cseréptálba tesszük. A megmaradt sütőzsiradékon átsütjük a zöldségeket is, majd ezt is a tálba rakjuk. Hozzáadjuk a pácból kivett fűszereket, majd ráöntjük az aprólék levét. A tálat lefedjük és 150 fokos sütőben 2-3 órát pároljuk. A zöldségek után maradt vajban átsütjük a gombát, a gyöngyhagymát és a szokottnál nagyobb darabokra vágott szalonnát. Ne süssük zsírjára, csak kapjon színt. A párolás utolsó húsz percében öntsük a tálba ezt a keveréket is. Végül a kakasdarabokat rakjuk egy tál közepére, helyezzük el körben a zöldség, hagyma, gomba és szalonnadarabokat. A fűszereket dobjuk ki és, ha szükséges, a mártást sűrítsük be a félretett vaj-liszt hozzáforralásával. Friss, ropogós héjú kenyeret és vörösbort adjunk hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||