Vasárnapi marhahúsleves (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A ritkacsontot forrázzuk le, majd 5 l friss, hideg vízben tegyük fel főni. Ha felforrt a lé, dobjuk bele a húsokat, a forró víz összerántja a rostokat és szaftosabb, jobb ízű lesz a hús. Ha ízesebb levest szeretnénk, alaplével pótoljuk a víz egy részét. Egy órányi csendes forralás után, ez azt jelenti, hogy a lé csak pöszmörög, néha jön föl egy-egy buborék, van aki lehabozza a levet, de a zavarosság előbb-utóbb leül és a leves veszítene az ízéből, tegyük a levesbe a hasábokra vágott zöldségeket, hagymát és a fűszereket, ekkor óvatosan sózzuk meg a levest. A leves a főzés során veszít a létartalmából és ehetetlenül sós lehet. További órácska múlva az tenyérnyi darabokra vágott póré, a negyedelt kelkáposzta és az egész krumpli következik, még fél órát főzzük és fél órát állni hagyjuk. Közben a velőscsontok két végét sóba mártjuk és negyed órát állni hagyjuk, majd fazékba téve, annyi levest merünk rá, amennyi éppen ellepi és takarékon főzzük 20 percig. Végül a velőt kiskéssel körülvágjuk és a csontot konyharuhával megfogva, a velőt óvatosan kiütjük a csontból. Külön tálkában, kevés főzőlével leöntve, melegen tartjuk. A levesből szűrőkanállal, óvatosan kiszedjük a húsokat és a zöldségeket és a levet, lehetőség szerint lezsírozva, hideg vízbe mártott és kicsavart vásznon, merve, és nem öntve átszűrjük. A felesleges zöldséget, fűszereket kidobjuk, a felszeletelt húsokat és a többi zöldséget előmelegített tálra szedjük és kevés levessel leöntve és apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, melegen tartjuk. A velőscsont maradék főzőlevében, szükség szerint hígítva kifőzzük a cérnametéltet. Először a velőt tálaljuk fel, forró pirítóssal, majd a levest a leszűrt tésztával, ki-ki szed magának bele zöldséget, végül a szeletelt húst adjuk fel. Törött cseresznyepaprika, mustár, torma, só, bors, fűszerpaprika legyen az asztalon, de a húshoz adhatunk különböző mártásokat is, külön főtt burgonyával és kenyérrel. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||