Kocsmárosné tyúklevese (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Macskajajra, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Csipetke
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kocsmárosné tyúklevese
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
50 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
5 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
50 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
50 dkg póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
50 dkg paszternák ? ? ? ? ? ?
50 dkg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db húsos karajcsont ? ? ? ? ? ?
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csipetke
A tojást a sóval felverjük és a a liszttel először keverve, majd gyúrva összedolgozzuk. A liszt minőségétől függően több-kevesebb is lehet. Ha a tészta kész, darabokra csipkedjük, meggömbölygetjük és vagy frissen felhasználjuk vagy kiszárítjuk.

Kocsmárosné tyúklevese
A tyúkot, a karajcsontot, a zöldpaprikát, a fokhagymát és a vöröshagymát, 4 liter sóval, borssal, chilivel és babérral fűszerezett vízben három órát, csendesen főzzük. Közben a zöldségeket felkockázzuk ill. felkarikázzuk. Ha a hús megfőtt, a levesből kivesszük és hűlni hagyjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt és megfuttatjuk benne a répákat és a pórét, majd hozzászűrjük a levet, beledobjuk a paradicsomot és majdnem puhára főzzük a zöldségeket, ekkor tesszük bele a borsót, a karajcsontról leszedett húsdarabokat és a lebőrözött, kicsontozott tyúkhúst, kis kockára vágva. Jól összeforraljuk, majd csipetkét szaggatunk bele, ha a csipetke kész, a bort összekeverjük a tejföllel és egy merőkanál levessel és a levesbe öntjük. Szükség esetén utánfűszerezzük.
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, citromgerezdekkel díszítve, forrón tálaljuk.