Pogácsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 115 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Dagi srác
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Szilveszter, Kemence, Sós, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet összeszitáljuk a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékokkal. Közben a cukros, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölt, az élesztős tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük és a morzsás keverékhez adva tésztává gyúrjuk. Fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtva, 20 perc időközökkel, háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét a maradék felvert tojással lekenjük, bevagdossuk és megszórjuk köménymaggal. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jól csúszik rá, egy korsó sör.