Ratatouille (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Nyársforgató Jakab A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zöldséges ételek Cimkék: Köretek, Előételek, Főétel, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Szabadban, Böjt, Sült, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
A hagymát vágjuk vékonyan félfőre és 3 evőkanál napraforgó olajon pároljuk 20 percig, majd sózzuk meg és még öt percig süssük, a pirítást óvatosan végezzük, ne barnuljon meg a hagyma, csak szépen karamellizálódjon. Közben a paprikákat forró sütőben, forgatva süssük 20 percet és pár percre takarjuk le fóliával, így könnyedén meg tudjuk hámozni, majd ha kihűlt meghámozzuk és csíkokra vágjuk. A padlizsánt és a cukkinit nagyobb kockára vágva külön-külön 3-3 evőkanál napraforgó olajon átsütjük, majd sózzuk. A paradicsomot meghámozzuk és kimagozzuk, a magos rész levét préseljük ki, majd a paradicsomhúst, a lével, a nagyobb darabokra vágott fokhagymával és kanálnyi cukorral elkeverve, az olívaolajon pároljuk át, mintegy 5 perc alatt. Végül a hozzávalókat vastag falú serpenyőbe vagy vaslábosba tesszük, megfűszerezzük vagy ízlés szerint buquet garnit kötünk a fűszerekből és óvatosan átkeverve nyílt lángon felmelegítjük, majd 120 fokos sütőben fél órát sütjük. Ha fűszercsokrot kötöttünk ezt most kidobjuk. Igazából másnap érdemes tálalni akár hidegen akár melegen. Csak pirítós kenyérrel is finom, de markáns ízű halak és sültek fennséges körete. Akárcsak a honi lecsónak a ratatuille-nek is számos változata létezik, érdemes kísérletezni. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||