Rakott zöldbab (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Szabadban, Főtt, Párolt, Csőben sült, Rakott, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
75 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldbabot 2 gerezd fokhagymával és sóval ízesített vízben roppanósra főzzük. 2 evőkanál olajon a finomra vágott hagymát megpirítjuk és a ledarált sertéshúst hozzáadva, kevergetve, fehéredésig sütjük. A maradék zúzott fokhagymával, paprikával, borssal, sóval ízesítjük és kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Egy tepsit a maradék olajjal kikenünk és zsemlemorzsával beszórunk. Beleterítjük a zöldbab felét, rásimítjuk a húsmasszát és beborítjuk a zöldbab másik felével. A tojásokat és némi sót elkeverjük a tejfölben és ráöntjük a zöldbabra.
Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 45 percig sütjük.
Tálalás előtt 10 percig pihentessük, majd kockára vágva tálaljuk.
Előre elkészíthető, csak sütni kell frissen.