Csurgatott tojásleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Böjt, Főtt, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsíron a cukrot és a lisztet megbarnítjuk, a tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük másfél liter vízzel. Az egészben hagyott hagymával és a babérlevéllel csendesen főzzük fél órát. Végül ízesítsük sóval, borssal és ecettel, majd dobjuk ki a hagymát és a babért. A felvert tojásokat, folytonos keverés mellett, lassan csurgassuk a lobogva forró levesbe, szinte azonnal kész van.
A tányérokba tegyünk tejfölt és erre tálaljuk.