Cukkini rakottas (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Főétel, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
15 dkg gouda sajt 98 2.8 1.6 18 0 4
1.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
10 dkg mogyoró 691 15.6 63.5 8.7 8 0
1 csomó újhagyma ? ? ? ? ? ?
75 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukkini végeit vágjuk le és szeljük vékony karikára, az újhagymát, zöldjével együtt vagdossuk fel. Egy tepsit kenjünk ki a vaj felével. A mogyorót szárazon pirítsuk meg és vágjuk durvára. A rozmaringágról húzzuk le a leveleket.
A zöldféléket forgassuk össze a mogyoróval és ízlés szerint fűszerezzük, majd terítsük el a tepsiben. Öntsük rá a tejjel elkevert tejszínt és szórjuk meg a megreszelt sajttal. A tetejére szórjuk rá a megmaradt vajat. Előmelegített, 175 fokos sütőben süssük fél órát, amíg a sajt szépen megpirul.
Szárazabb húsok köreteként vagy könnyű vacsoraként is megállja a helyét.