Leveles tepertös pogácsa (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Szilveszter, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, kevés langyos vízzel kemény tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, jól megborsozzuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hideg helyen hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Ismét pihentetjük. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk és pihentetjük fél órán keresztül. Másfél ujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük. Ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert nőni fog. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük 15-20 percig. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||