Vegán sajt (szójamentes!) (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: www.hobbifozocske.blogspot.com A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegkonyhai készítmények Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Hideg, Sós, Zöldség, Reform konyha Hozzávalók 4 személyre:
Olajozz ki vékonyan egy Neked tetsző szögletes vagy kerek formát, melyben a sajtot fogod formázni és tedd félre. A kesudiót daráld olyan finomra, amilyenre csak tudod ( kávédaráló, valamilyen konyhai kütyü daráló része stb. ), borítsd egy tálba a többi száraz hozzávalóval együtt, úgy mint: sárgarépapor, kurkuma, fűszerpaprika, őrölt mustármag, tengeri só, hagymagranulátumok, élesztőpehely. Egy kanállal keverd össze alaposan ezt a sok mindent, majd csorgasd bele a citromlevet és kanalazd bele a tahinit is. Egy kisebb edénybe mérd ki a másfél csésze vizet, szórd bele az agar agart, keverd el és kezd el melegíteni. Forrástól számítva még 5 percen át kell gyöngyözni hagyni, hogy az agar biztosan „elolvadjon” a vízben. Ja és ne hagyd ott, gyakran meg kell keverni. Tedd magad mellé a botmixert, végy egy nagy levegőt, öntsd a forró agaros vizet a kesudiós egyvelegre, keverd át a fakanállal és gyorsan ess neki a botmixerrel is. ( Dramatizálok, nem olyan bonyolult ám a művelet! ;o) Alaposan és gyorsan kell dolgoznod, mert az agar gyorsan „köt” és később viccesen néznek ki a kész sajtdarabokban az esetlegesen nem megfelelően elkevert fűszergömböcök. Ha homogén a massza, mehet az olajos tálkába, amit rögtön be is tehetsz a hűtőbe ( lefedetlenül, különben izzadni fog! ). Nagyjából 30 perc után fogyasztható, addigra kellemesen lehűl és meg is dermed a sajt ahhoz, hogy szeletelni vagy reszelni lehessen, de akkor lesz az igaz, ha békén hagyod néhány órán át. Összesen 50 dkg kész sajtod lesz, ha a fentieket velem együtt megcsináltad. Természetesen ízesíteni is lehet, én bazsalikomosat és metélőhagymásat szoktam csinálni, igaz, picit meglazítja a textúráját a sajtnak, de nagyon finom lesz! A füstölt verzióval is próbálkoztam, folyékony füst segítségével, de nekem nem ízlett annyira … | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||