Parajjal töltött tonhalrolád (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Göngyölt, Csőben sült, Sós, Meleg, Halak, Tejtermékek, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg tonhal 227 21.5 15.5 0 0 70
40 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tonhalfiléket kiterítjük, megsózzuk. A parajleveleket leforrázzuk, jól lecsepegtetjük, majd enyhén megsózzuk, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. A parajleveleket a halfilékre terítjük, majd a filéket felgöngyöljük és fogpiszkálóval megtűzzük. Egy tepsibe tesszük a halfiléket, meglocsoljuk fehérborral, kevés vízzel, hozzáadjuk a fél citrom lereszelt héját és levét adunk hozzá. Alufóliával letakarva a sütőbe tesszük, és 20 percig pároljuk. A megpárolt halakat a léből óvatosan kiemeljük, a párolólét átszűrjük. A felforrósított 2 evőkanál vajhoz hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, de nem pirítjuk meg, csak megpezsgetjük. Felöntjük kb. 2 dl pároló lével és mártássűrűségűre forraljuk. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, és a reszelt sajt felét. A maradék vajjal kikenünk egy tepsit és beletesszük a halfiléket, a mártással leöntjük, és megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tolva, 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.