Parajjal töltött palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Előételek, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Göngyölt, Csőben sült, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre: Parajjal töltött palacsinta
Palacsinta alaptészta
Parajjal töltött palacsinta Megmosott, megtisztított parajt leszűrjük, majd forró serpenyőben megpároljuk, a leveleken maradt víz elég hozzá. Vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A vaj felét felmelegítjük, hozzáadjuk az összevágott parajt, sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és elkeverve jól átforrósítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgákat és alaposan elkeverjük. Ezzel a töltelékkel a palacsintákat megkenjük, majd két szélét behajtva felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat kivajazott tepsibe tesszük és a reszelt sajttal megszórva sütőben átforrósítjuk, de megpirítani nem szabad. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||