Ököruszály leves (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Főétel előtt, Levesek, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Roboráló Hozzávalók 4 személyre:
Az ökörfarkat az ízeknél elvágom vagy megkérem a hentest, hogy vágja szét. 2 fehér és sárgarépát, a pórét és a petrezselyem zöldjét félreteszem. A többi zöldséget megtisztítom és nagyobb darabokra vágom, összekeverem a fűszerekkel, az olajjal és a húsdarabokkal. Nagy tepsibe, lehetőleg nem vastagon elterítem. Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem és többször átforgatva fél-háromnegyed órát sütöm, amíg a hús és a zöldség is szép színt kap. Ekkor fazékba teszem, felöntöm az alaplével és csendes tűzön 4 órát főzőm. Leszűrőm a levet és hűlni hagyom. Ha a zöldség és hús is lehűlt, kiválogatom a farokdarabokat és a húst leszedem a csontról, a nagyobb darabokat összevágom. a csontokra és a zöldségekre nincs szükség. A levesről eltávolítom a zsiradékot és vászonkendőn a fazékba szűröm. A félretett zöldségeket gyufaszálnyi darabokra vágom és a felforrt lébe dobom, mintegy negyed órát csendesen forralom, szükség esetén utánfűszerezem. Összemelegítem a húsdarabokkal, beleöntöm a konyakot és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||