Tüdőstáska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesbetétek 
Cimkék: Levesbetétek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Tüdőstáska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál feketebors 0 0 0 0 0 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg sertéstüdő 0 10.3 14.6 2.4 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gyúrt tészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tüdőstáska
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pirítjuk. A megfőzött tüdőt ledaráljuk, a hagymára dobjuk és összepirítjuk. Sóval, őrölt borssal, majoránnával és babérlevélporral ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, majd keverjünk hozzá egy egész tojás és annyi szitált zsemlemorzsát, hogy közepes keménységű masszát kapjunk.
Előkészítjük a szép vékonyra kinyújtott gyúrt tésztát.
Képzeletben megfelezzük és az egyik felére, kb. 6-8 cm távolságban, a tölteléket, kiskanállal vagy habzsákkal kiadagoljuk. A szabadon mardt részeket tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelékek közül jól rányomkodjuk, lehetőleg úgy, hogy levegő ne maradjom benne majd derelyevágóval négyszögekre vágjuk. Forrásban lévő húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.

Gyúrt tészta
A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz.
A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük.
Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható.