Vesevelő (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Reggeli, Főétel, Sörözés, borozás, Uzsonna, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg sertésvese 0 17.7 0.6 1.2 0 47
30 dkg sertés agyvelő 124 10.6 9 0 0 2000
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kiskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A vesét lapjában vágjuk félbe, tisztítsuk meg, a fehér részt a belsejéből vágjuk ki, majd többször váltott vízben mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A velőt pár percig langyos vízben áztatjuk, majd lehúzzuk róla a hártyát és apróra vágjuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és olajon kevergetve, sárgára pirítjuk. A vesét hozzáadjuk és kis lángon addig pirítjuk, amíg kifehéredik és megpuhul. Kb 5 perc. Ekkor hozzáadjuk a velőt, megfűszerezzük és nagy lángon még két percig pirítjuk.
Hagymás tört burgonyával vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.