Zserbó szelet (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Zserbó szelet
Csokoládémáz
Zserbó szelet A lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a vajjal. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Egynemű tésztává állítjuk össze és 3 db cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méreténél kicsit kisebbre kinyújtjuk és beleterítjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a porcukorral elkevert dió felét. A másik cipóból hasonló mérető tésztalapot készítünk és beterítjük vele az alsót, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval. Ezután a harmadik tésztalappal befedjük. 1 órát kelesztjük, végül megszurkáljuk és előmelegített, 175 fokos sütőben, 40 perc alatt megsütjük. Kihűlés után a mázat elkenjük a tészta tetején. Csak a máz megdermedése után szeleteljük, de egy napos állás után még finomabb. Csokoládémáz A vajat felolvasztjuk és oldódásig keverjük benne a cukrot és a kakaóport, ha kissé lehűlt egyneművé keverjük a tojásfehérjével, langyosan kenjük a kihűlt tésztára. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||