Rákóczi túrós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 190 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Húsvét, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Rákóczi túrós
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 kávéskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Töltelék
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Habrács
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rákóczi túrós
A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral és a csipet sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A felvert tojással és a tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg. A tésztacipót fóliába tekerjük és fél órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, hogy az oldalára is fel tudjuk hajtani. A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tésztával kibéleljük. Megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivéve a sütőből, egyenletesen rákenjük a túrókrémet és a hőfokot 160 fokra csökkentve fél órát sütjük. Ha kész, a tojáshabbal ferdén berácsozzuk és még tíz percig visszatesszük a sütőbe. Ha langyosra hűlt, a rács hézagait baracklekvárral kitöltjük.


Töltelék
A túrót áttörjük, majd a hozzávalókkal homogén masszává keverjük. Legalább fél órát pihentessük.

Habrács
A tojásfehérjét 10 dkg porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük és beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük, majd habzsákba vagy vágott sarkú nejlonzacskóba töltjük.