Rákóczi túrós (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Húsvét, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre: Rákóczi túrós
Töltelék
Habrács
Rákóczi túrós A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral és a csipet sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A felvert tojással és a tejföllel rugalmas tésztává gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg. A tésztacipót fóliába tekerjük és fél órára a hűtőbe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, hogy az oldalára is fel tudjuk hajtani. A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük, majd a tésztával kibéleljük. Megszurkáljuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivéve a sütőből, egyenletesen rákenjük a túrókrémet és a hőfokot 160 fokra csökkentve fél órát sütjük. Ha kész, a tojáshabbal ferdén berácsozzuk és még tíz percig visszatesszük a sütőbe. Ha langyosra hűlt, a rács hézagait baracklekvárral kitöltjük. Töltelék A túrót áttörjük, majd a hozzávalókkal homogén masszává keverjük. Legalább fél órát pihentessük. Habrács A tojásfehérjét 10 dkg porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük és beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük, majd habzsákba vagy vágott sarkú nejlonzacskóba töltjük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||