Aranygaluska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Buli, Böjt, Csőben sült, Remoska, Édes, Meleg, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Aranygaluska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
10 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 mokkáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vanília sodó
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás pudingpor ? ? ? ? ? ?
5 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Aranygaluska
A lisztből, a vajból egy evőkanálnyit, a cukorból egy mokkáskanálnyit elveszünk. A felforrósított rumot ráöntjük a mazsolára és időnként megkeverve állni hagyjuk. a meglangyosított tejben elkeverjük a mokkáskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukor felével, a tojássárgájákkal, a csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a felfutott élesztővel és fokozatosan beledolgozzuk a megolvasztott, de nem meleg vaj felét. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és az edény falától el nem válik, ezután meleg helyen, úgy háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben egy sütőedényt a félretett vajjal kikenünk és kilisztezünk. A megdarált diót összekeverjük az őrölt fahéjjal és a maradék cukorral. Ezután a tésztát a maradék olvasztott vajba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és megmártjuk a vajban. Minden tésztadarabot megforgatunk a cukros dióban és a sütőedénybe tesszük, rétegenként megszórjuk a rumos mazsolával. Az edényt, lehetőleg, csak a háromnegyedéig töltsük. Ha az összes tészta a sütőedényben van, szórjuk rá a megmaradt diót és locsoljuk rá a vajat. Negyed órát még kelesztjük, majd előmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk és háromnegyed óra alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk!
Nem vágva, hanem tépve tálaljuk.
Adhatunk hozzá vanília sodót.

Vanília sodó
A vaníliás pudingport 1 dl, hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral és a csipet sóval felforraljuk. Ha felforrt a pudingporos tejet beleöntjük és kevergetve, újraforrásig a tűzön hagyjuk, majd időnként megkeverve, hűlni hagyjuk.