Túrógombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Főétel mellé, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétköznapi vacsora, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
75 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
12 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát. Az olajon kevergetve pirítsuk aranybarnára a morzsát, vigyázat a tűzről levéve, az edény hőjétől még megéghet az alja. Nagy fazékban forraljunk sós vizet. Ha felforrt, a tésztából formáljunk tojásnyi gombócokat és óvatosan eresszük a vízbe, újraforrástól számítva, takaréklángon, főzzük 10 percig, majd egy gombócot kiemelve, vágjuk ketté, hogy átfőtt-e? Szűrőkanállal kiszedve és lecsepegtetve a pirított morzsába forgatjuk a gombócokat. Frissen, tejföllel leöntve adjuk asztalra.
Ízlés szerint, tálalhatjuk porcukorral meghintve édesen, de apróbbra formálva a gombócokat, kitűnő köret pörköltfélék vagy szaftos húsok mellé.