Rakott káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Farsang, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1.5 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
75 dkg sertéshús közepes zsírtartalmú 288 17.5 23.9 0.3 0 68
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és állandóan keverve morzsásra sütjük, megsózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát belekeverjük. Kevés vizet öntünk rá és majdnem puhára főzzük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A rizst a szokott módon megpároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A savanyú káposztát ízlésünk szerint kimossuk és lecsöpögtetjük. A szalonnás zsíron roppanósra pároljuk. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal és a tál aljára tesszük a káposzta egyharmadát, erre egyenletesen rásimítjuk a rizs és a pörkölt felét, a káposzta újabb harmada jön, erre ismét rizs és pörkölt, majd a megmaradt káposztával az egészet befedjük. A káposzta tetejére öntjük a tejfölt.
A tepsit előmelegített sütőbe tesszük és 160 fokon, háromnegyedórát sütjük. Kockára vágás előtt hagyjuk tíz percig pihenni.