Bolognai lasagne (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 10 perc A recept forrása: D. Béla A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre: Bolognai lasagne
Bolognai mártás
Besamelmártás
Bolognai lasagne A tésztalapokat nem túl puhára főzöm, majd hideg vízzel leöblítve, konyharuhára terítem. A langyos besamelbe keverem a megreszelt sajtok felét. Az olajjal kikenek egy megfelelő méretű edényt és egy rétegben tésztát terítek rá, ezt megkenem húsos raguval, majd ismét tészta következik, ezt besamellel kenem meg, újabb tésztaréteg következik és így tovább, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére mindenképpen besamel kerüljön. Végül a tetejét meghintem a maradék sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm. Mielőtt kockára vágom, 10 percet pihentetem. Bolognai mártás Az olajban az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rádobjuk az almareszelőn lereszelt zöldségféléket, átforgatjuk és belekeverjük a darált marhahúst. Jól keverjük szét, a húsmorzsák ne maradjanak egyben. Ha a hús mindenhol kifehéredett, adjuk hozzá a paradicsompürét és a paradicsomkonzervet, majd fűszerezzük meg és öntsük fel a borral és a húsalaplével. Lassú tűzön forraljuk, legalább egy óra hosszat, de lehet tovább is, csak finomabb lesz. Időnként keverjük meg és ha szükséges, a folyadékot pótoljuk. Besamelmártás A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem. Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||