Bolognai lasagne (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hétköznapi vacsora, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Bolognai lasagne
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
50 dkg lasagne tészta 0 ? ? ? ? ?
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bolognai mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
40 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
10 dkg teaszalonna 0 9 73 0 0 135
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Besamelmártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bolognai lasagne
A tésztalapokat nem túl puhára főzöm, majd hideg vízzel leöblítve, konyharuhára terítem. A langyos besamelbe keverem a megreszelt sajtok felét. Az olajjal kikenek egy megfelelő méretű edényt és egy rétegben tésztát terítek rá, ezt megkenem húsos raguval, majd ismét tészta következik, ezt besamellel kenem meg, újabb tésztaréteg következik és így tovább, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére mindenképpen besamel kerüljön. Végül a tetejét meghintem a maradék sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm. Mielőtt kockára vágom, 10 percet pihentetem.


Bolognai mártás
Az olajban az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rádobjuk az almareszelőn lereszelt zöldségféléket, átforgatjuk és belekeverjük a darált marhahúst. Jól keverjük szét, a húsmorzsák ne maradjanak egyben. Ha a hús mindenhol kifehéredett, adjuk hozzá a paradicsompürét és a paradicsomkonzervet, majd fűszerezzük meg és öntsük fel a borral és a húsalaplével.
Lassú tűzön forraljuk, legalább egy óra hosszat, de lehet tovább is, csak finomabb lesz. Időnként keverjük meg és ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.


Besamelmártás
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem.

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz.