Birsalmával töltött vadkacsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db vadkacsa 121 22.7 3.1 0.5 0 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 db birsalma 49 0.6 0.9 9.1 6.4 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát felcsíkozzuk. A vadkacsát a szalonnacsíkokkal sűrűn megtűzdeljük, majd kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A birsalmákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és cikkekre vágjuk. A vadkacsák hasüregébe rakjuk a birsalmát, és nyílást bevarrjuk vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A vadkacsákat tepsibe rakjuk és forró zsírral leöntjük. Előmelegített forró sütőbe tesszük és kezdetben alufóliával lefedjük és egy darabig így pároljuk. Sütés közben zsírjával locsolgatjuk, hogy a hús ne száradjon ki. Feldarabolás előtt a kacsát pihentetjük. Visszamaradt zsírjából pecsenyelevet készítünk.
A velesült birsalmával, párolt vöröskáposztával és sültburgonyával tálaljuk. A pecsenyelét mártásoscsészében adjuk asztalra.