Vajas, citromos harcsa zöldségágyon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Karácsony, Rakott, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db halászlékocka 225 5.8 10.8 26 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A harcsát kifilézem és felszeletelem. A zöldségeket megtisztítom és vékony metéltre vágom, a burgonyát hámozás után felkarikázom. 5 dkg vajat nagy serpenyőbe teszek, rárakom a zöldségeket, és sóval, fehérborral felöntve párolni kezdem, majd a burgonyát is hozzáadom. Negyed óra múlva a halászlékockát belemorzsolom és a megsózott halszeleteket a zöldségágyra fektetem, majd fedő alatt puhára párolom. Egy kisebb serpenyőbe rakom a megmaradt vajat, a fél citrom kifacsart levével, sóval, borssal fűszerezem és felforrósítom. Tálra rakom a halszeleteket, körberakom a zöldséggel és a burgonyával, majd leöntöm a citromos vajjal.