Kelt knédli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Köretek, Tészták, Főétel mellé, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Ezt követően, a maradék tejjel, a liszttel, a tojással és a sóval, esetleg kevés langyos vizet hozzáadva lágy galuskatésztává keverjük. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk és ismét kelni hagyjuk.
Ezt követően egy konyharuhát kivajazunk, majd a tésztát kitesszük a konyharuhára, alkar vastagságú rúddá formázzuk és becsavarjuk a kendőbe. A konyharuha két végét szorosan elkötjük, és forrásban lévő sós vízben, egyszer megfordítva 20 percig főzzük.
Ha elkészült, kibontjuk és fogyasztás előtt, cérnával szeleteljük.