Sajtos nyársak (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Kártyaparti , Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Sós, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg roquefort sajt 357 20 29.7 2 0 88
20 db dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
32 db szőlő 81 0.6 0.3 18.1 1.6 0
20 dkg zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
3 db retek 15 1.2 0.1 2.2 1.5 0
3 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
20 dkg füstölt sajt (zalai) 60 2.8 2.9 5.1 0 11
20 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gyümölcsöket és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az almát 8 gerezdre szeljük, magházát kiemeljük, aztán a gerezdeket félbevágjuk és azonnal megcsöpögtetjük citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szárzeller vastagabb ,,szálkáit" lehántjuk, és 1 cm-es darabokra karikázzuk. A retekszemeket nagyságuktól függően elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A lila hagymákat ugyancsak elnegyedeljük és félbevágjuk. A háromféle sajtot 32-48 darab azonos nagyságú kockára vágjuk.
3x16 félbetört bambuszpálcikára változatos, szemrevaló, tetszőleges sorrendben felszúrjuk, a hozzávalókat, például a következő összeállításban:
- alma, füstölt sajt, zeller, sajt, retek, sajt, alma
- hagyma, rokfort, hagyma, rokfort, hagyma, dió
- 3 ementálisajt-kocka közé 2 szem szőlő stb.
Nagy, lapos tálra rendezzük a nyársakat, a tál közepét a szárzeller zöldjével, kaliforniai paprika- vagy retekkockákkal díszíthetjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 20 perccel tanácsos kivenni a hűtőszekrényből, mert a sajtok zamata szobahőmérsékleten érvényesül igazán.