Mazsolás-narancsos kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Advent, Buli, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A narancsot alaposan megmossuk, majd héját a lisztre reszeljük. Levét kifacsarjuk, legalább 2 dl legyen, feloldjuk benne az édesítőt és a lisztre öntjük, ha ennél kevesebb lenne, akkor egészítsük ki. Két tojást, az olvasztott, de nem meleg margarint és a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, hosszúkás cipóvá formáljuk, majd kikent püspökkenyér formába tesszük. A tetejét felvert tojással lekenjük. A kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, majd közepesen forró, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, deszkára borítjuk, a tetejét por alakú édesítőszerrel megszórjuk és fölszeleteljük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||