Mazsolás-narancsos kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Advent, Buli, Csőben sült, Kemence, Édes, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
30 db Canderel édesítőtabletta 0.3 0 0 0.1 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
60 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
1 mokkáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval összeforgatjuk. A narancsot alaposan megmossuk, majd héját a lisztre reszeljük. Levét kifacsarjuk, legalább 2 dl legyen, feloldjuk benne az édesítőt és a lisztre öntjük, ha ennél kevesebb lenne, akkor egészítsük ki. Két tojást, az olvasztott, de nem meleg margarint és a felfuttatott élesztőt ráöntjük, majd kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, hosszúkás cipóvá formáljuk, majd kikent püspökkenyér formába tesszük. A tetejét felvert tojással lekenjük.
A kalácsokat 15-20 percig kelesztjük, majd közepesen forró, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, deszkára borítjuk, a tetejét por alakú édesítőszerrel megszórjuk és fölszeleteljük.