Marinált ponty (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1490 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Reggeli, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Macskajajra, Buli, Karácsony, Böjt, Sült, Sós, Savanyú, Hideg, Halak, Tojás, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 evőkanál ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A patkóra vágott pontyot besózzuk, két órát állni hagyjuk, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk. Bő olajban, aranybarnára sütjük és lecsepegtetjük. A vékony karikára vágott hagymával lerétegezzük. 1 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, pár percig hagyjuk a lángon, majd a halra öntjük. Hagyjuk lehűlni, majd lefedve, pár napig érleljük. Két nap alatt az ecet eltünteti a szálkákat. Friss vajas kenyérrel fogyasztjuk.