Sörkifli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
0,5 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
2,5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
ízlés szerint reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
igény szerint zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
igény szerint bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk, majd, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk és 30 percig meleg helyen kelesztjük. 3 cipót formálunk belőle. Kerekre nyújtjuk és 8 részre daraboljuk. Vastagabb része felől feltekerjük és kiflit formálunk belőlük. Tojással lekenjük, sajtot szórunk rá vagy bacon szalonnával körbetekerjük. Zsírozott tepsiben, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 percig sütjük.