Pityu bácsi sajtosa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Advent, Szilveszter, Farsang, Buli, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
80 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1,2 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
25 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
10 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 dkg reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
ízlés szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt tejben megfuttatjuk, aztán összekeverjük a liszttel, a sóval és az olajjal. Jól összegyúrjuk, 4 cipóba osztjuk és meleg helyen kelni hagyjuk. Közben a margarint 3 tojássárgájával kikeverjük. Ezt kenjük a 4 téglalap alakúra, kinyújtott tésztára és reszelt sajttal megszórjuk, majd feltekerjük mint a bejglit. A tetejére kenünk egy kanál tejfölt, 1 tojássárgájával kikeverve. Sajttal, köménymaggal, vagy szezámaggal lehet megszórni a végén. Végül a 4 rudat háromszögekre vágjuk és előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük.