Gombakrémleves pirított magokkal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Bálint nap, Sült, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1,5 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
1 evőkanál napraforgómag 583 22.5 49 12.3 6.3 0
1 evőkanál szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
1 evőkanál mandulalapocska 0 ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát. Dobjuk rá az apróra vágott gombát, a tört fokhagymát és süssük zsírjára, fűszerezzük meg, végül szórjuk rá a lisztet. Ha kissé megbarnult, öntsük fel az alaplével. Forraljuk össze, majd botmixerrel keverjük bele a tejszínt. Tálaláskor, díszítsük a szárazon megpirított magokkal és a balzsamecettel.