Zöldségágyon sült sertésszűz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 db szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
igény szerint húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lehártyázott sertésszüzet sóval, borssal és a kakukkfűvel bedörzsöljük. Egy evőkanál olajon körbesütjük. Letakarva félretesszük. A többi zsiradékban előpirítjuk a finomra vágott zöldségeket, majd sütőtepsibe kanalazzuk, a sültet rátéve, a borral felöntve, alufóliával lefedve, 220 fokos sütőbe téve, 15 percig sütjük. A húst 10 percig alufólia alatt pihentetjük. A zöldségeket leszűrjük és a zsiradékon a paradicsompürét barnára pirítjuk. A zöldséget hozzáadva, kevés alaplével felfőzzük, majd botmixerrel áttörjük. Végül a szeletelt húsra öntve tálaljuk.
Sült burgonyát és párolt zöldséget kínáljunk hozzá.