Kemencében sült csülök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg csülök 328 16 29 0.3 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kiskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt megmossuk, ha kell leperzseljük és lekaparjuk, majd szárazra törölve befűszerezzük. Az előkészített csülköt megfelelő méretű, kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, mellé dobjuk a negyedelt hagymát és a fokhagymákat. Aláöntünk kb. 1 dl vizet.
Alufóliával lefedve 200 fokos sütőben 1,5 órát sütjük. Időnként levével locsolgassuk, forgassuk, esetleg 1-1 evőkanál forró vizet öntsünk alá. Ha a hús megpuhult, fólia nélkül ízlés szerint megpirítjuk.
Párolt káposztát és sült burgonyát adhatunk mellé.