Sült csirkecomp paradicsomos gombamártással és belugalencsés körettel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Párolt, Hideg téli napokra, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Sült, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Sült csirkecomb
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db csirkecomb 133 20.9 5.2 0.5 0 74
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsomos gombamártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 maréknyi aszalt paradicsom ? ? ? ? ? ?
5 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
10 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Belugalencsés gersli
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 pohár beluga lencse 0 ? ? ? ? ?
1 pohár gersli 349 10 1.5 72 12 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sült csirkecomb
A fűszereket keverjük el az olajjal, majd dörzsöljük be a combok bőrét, de alá is jusson bőven. Bőrrel lefelé tegyük a combokat tepsibe és kevés bort öntsünk alá. 180 fokos sütőben kezdjük sütni, fóliával lefedve. Fél óra múlva vegyük le a fóliát és a szaftjával locsolgatva süssük tovább, negyed órát, szükség szerint kevés bort öntve alá. Fordítsuk meg a combokat, ismét kevés bort önthetünk alá, végül 200 fokon, a szafttal locsolgatva, süssük a bőrt pirosra.
A csirkecombot a gombamártással és a belugalencsés körettel tálaljuk.

Paradicsomos gombamártás
A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, hozzákeverjük a reszelt fokhagymát és egy perc múlva a durvára darabolt gombaféléket. Rádobjuk a felvagdalt paradicsomot és felöntve a borral a levét elforraljuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Végül a tejszínnel felöntve sűrűre főzzük.

Belugalencsés gersli
A belugalencsét átmosva, két és fél pohárnyi sóval, borssal, babérlevéllel ízesített vízben főzzük 40 percig, majd ha szükséges szűrjük le. Az árpagyöngyöt egy evőkanálnyi olajon pirítsuk meg, majd két és fél pohár vízzel felöntve pároljuk el a levét. Közben persze sóval és borssal ízesítsük. A többi olajon fonnyasszuk meg a zöldségeket, a lencsét és az árpagyöngyöt keverjük hozzá, majd a végső ízét citromlével adjuk meg.