Krémes burgonyasaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Köretek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Böjt, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dl marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor koriander 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1.5 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát, lehetőleg salátának valót, héjéban, sós vízben megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, majd fél centi vastagra szeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk, elkeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel és egy tálba rétegezzük a burgonyával. Egy maréknyi krumplit félreteszünk. A felforrósított alaplébe zúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, a borsot, az ecetet, a fél citrom levét és a cukrot, majd a félretett burgonyát botmixerrel hozzázúzva a salátára öntjük. 4 órát, hidegen pihentetve tálaljuk. Tálalás előtt keverjük át, esetleg kevés olívaolajjal csepegtessük meg.