Májpástétom füstölt csirkemellel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 150 perc
A recept forrása: Gépész
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Előételek, Reggeli, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Tizórai gyerekeknek , Buli, Karácsony, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 evőkanál zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 dl muskotályos bor 0 ? ? ? ? ?
1,5 dl habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
80 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
30 dkg füstölt csirkemell 0 ? ? ? ? ?
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hentest kérjük meg, hogy a szalonna bőrét vágja le és szeletelje a szalonnát vékonyra. Ezzel béleljük ki a formát, úgy, hogy a tetejére is rá tudjuk hajtani. A felhevített zsiradékon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd a csíkokra vágott máj felét, a finomra vágott fokhagymát és a fűszereket belekeverjük. Hirtelen süssük át és tegyük félre. A többi májat zúzzuk át botmixeren, keverjük hozzá a bort, a zselatint, a tejszínt, a feldarabolt mandulát, lila olívát és a kis kockára vágott mellet. Végül forgassuk hozzá a durvára darált sült májat, a tejben áztatott, jól kicsavart zsemlét és nyomkodjuk a formába. Hajtsuk rá a szalonnát és alufóliával fedjük le. Tegyük tepsibe, melybe annyi vizet öntünk, hogy a forma feléig érjen. 150 fokos sütőben két órát pároljuk. Hagyjuk kihűlni, végül forró vízbe mártjuk és tálra borítjuk. Vékonyra szelve kínáljuk, somlekvárt, friss zöldségeket és kenyeret adunk hozzá.