Tejszínes-citromos tökfőzelék (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel előtt, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Macskajajra, Böjt, Párolt, Édes, Savanyú, Hideg, Meleg, Sós, Zöldség, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint méz 327 0.4 0 81 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg főzőtök 30 1.1 0.1 6.1 2.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített vaj-olaj keverékre dobjuk a finomra vágott hagymát. Megpároljuk és rászórjuk a citrom lereszelt héját és a finomra vágott kaprot. Összekeverjük, majd beleöntjük a citrom kifacsart levének a felét. Rádobjuk a gyalult tököt és jól átforgatjuk.Ha kissé összepárolódott, felöntjük az alaplével és roppanósra főzzük. Közben a borssal ízesítjük. Behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel, végül cukorral és a félretett citromlével ízesítjük.
Rántott hússal, sült kolbásszal vagy önmagában tálaljuk.
Hidegen pompás előétel.