Tejszínes-kapros cukkínifőzelék (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Bálint
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel, Meleg nyári napokra, Böjt, Párolt, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsenge cukkinit almareszelőn lereszeljük. A finomra szelt hagymát a felforrósított olajon megpároljuk. A cukkínit és a finomra vágott kaprot belekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a cukrot. Összekeverjük a tejszínt a liszttel, majd a cukkini forró főzőlevéből adunk hozzá. Végül a főzelékhez adjuk. Jól átkeverve összeforraljuk, szükség szerint cukorral és citromlével ízesítjük.
Tükörtojással vagy fasírtgolyóval tálaljuk.