Borogyínói kenyér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gépész
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Előételek, Főétel előtt, Reggeli, Sörözés, borozás, Uzsonna, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Böjt, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1,5 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
47 dkg rozsliszt 346 10 1.1 73.6 5.7 0
8 dkg búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
4 evőkanál rozsmaláta 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 evőkanál almaecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál koriander (mag) 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál római kömény 0 0 0 0 0 0
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rozsmalátára öntsünk 80 ml forró vizet. Kicsit hagyjuk állni, majd az összes hozzávalót dagasszuk össze három, három és fél deci langyos vízzel. Hagyjuk langyos helyen kelni, úgy bő órát, dagasszuk át, majd borítsuk hosszúkás, szögletes formába. 10 perc múlva tegyük 180 fokos gőzös sütőbe és egy órát süssük. Borítsuk ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
Vajjal, sajttal, ruszlival, esetleg füstölt hallal kínáljuk.
Egy korsó sör és vodka nélkülözhetlen hozzá.