Sertéskocsonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Hideg téli napokra, Szilveszter, Karácsony, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 db bors 0 0 0 0 0 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
60 dkg csülök 328 16 29 0.3 0 0
1 kg kocsonyahús ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Nagy fazekat előkészítünk. Beletesszük a kocsonyahúst (fül, farok, köröm, fej, bőrke), a csülköt és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a fűszereket, a zöldségeket, a vöröshagymát héjastul, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket. Egészen kis lángon, lassan felforraljuk. Bármennyire habzik is a teteje, nem kevergetjük, a hab magától szépen lefő, persze csak akkor, ha éppen csak pöszmörög. Körülbelül 4 óra alatt elkészül. A lángról lehúzzuk, és fél óráig hagyjuk pihenni. A levet óvatosan lemerjük, nem öntjük! Közben a húsdarabokat kiemeljük, ízlésünk szerint kicsontozzuk, zsírtalanítjuk és darabokra vágjuk. Mélyebb tányérokba osztjuk, lehetőleg mindenből jusson a tálakba. A levet zsírtalanítjuk, szalvétával vagy jól nedves, de jól kicsavart vászonkendővel és a húsdarabokra merjük, hagyjuk megdermedni. Borssal, paprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel díszítve kínáljuk.


Tipp:Főzhetünk bele egy szárított cseresznyepaprikát is.
Tipp:A megfelelően főzött és nem túl híg kocsonya zselatin nélkül is szépen megdermed.