Sertéskocsonya (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Hideg téli napokra, Szilveszter, Karácsony, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre:
Nagy fazekat előkészítünk. Beletesszük a kocsonyahúst (fül, farok, köröm, fej, bőrke), a csülköt és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Beleszórjuk a fűszereket, a zöldségeket, a vöröshagymát héjastul, valamint a megtisztított és félbevágott fokhagymagerezdeket. Egészen kis lángon, lassan felforraljuk. Bármennyire habzik is a teteje, nem kevergetjük, a hab magától szépen lefő, persze csak akkor, ha éppen csak pöszmörög. Körülbelül 4 óra alatt elkészül. A lángról lehúzzuk, és fél óráig hagyjuk pihenni. A levet óvatosan lemerjük, nem öntjük! Közben a húsdarabokat kiemeljük, ízlésünk szerint kicsontozzuk, zsírtalanítjuk és darabokra vágjuk. Mélyebb tányérokba osztjuk, lehetőleg mindenből jusson a tálakba. A levet zsírtalanítjuk, szalvétával vagy jól nedves, de jól kicsavart vászonkendővel és a húsdarabokra merjük, hagyjuk megdermedni. Borssal, paprikával meghintve, ecetes tormával vagy citromgerezddel díszítve kínáljuk. Tipp:Főzhetünk bele egy szárított cseresznyepaprikát is. Tipp:A megfelelően főzött és nem túl híg kocsonya zselatin nélkül is szépen megdermed. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||