Az árpagyöngy avagy gersli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Anna
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Főtt, Sós, Meleg, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 pohár gersli 349 10 1.5 72 12 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A párolt gersli, rizs helyett köretként, zöldségekkel elkeverve salátának, vagy gyümölcsökkel és darált magokkal vegyítve édességnek is kitűnő.
A gerslit mossuk át, legalább négyszer, majd öntsük fel 2 pohárnyi vízzel és hagyjuk állni két órát. Fűszerezzük sóval és borssal, ha édesen tálaljuk a borsot hagyjuk el. Vastagfalú lábosban főzzük, amíg a víz eltűnik a tetejéről, ekkor kendőt borítunk a főzőedényre és lefedve, pihentessük 20 percig. Villával fellazítva, rizs helyett tálaljuk.