Halkocsonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Böjt, Karácsony, Főtt, Sós, Hideg, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg harcsa 82 15.8 2 0.2 0 80
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 kg halaprólék 0 ? ? ? ? ?
1 kg keszeg 117 16.6 5.5 0.2 0 89
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A harcsafilét tenyérnyi darabokra vágjuk és besózzuk. A keszeget és a halaprólékot fazékba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a félbe vágott hagymát és fokhagymát. Leöntjük, annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, végül egy órát, nagy lángon forraljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd vászonkendőn átszűrjük. A lében negyed órát, csendes tűzön főzzük meg a filéket, harcsa helyett használhatunk bármilyen szálkamentes halat. A halat tegyük tányérokba és hagyjuk hűlni. A levet hagyjuk forrni és időnként cseppentsük hideg tálra és, ha megdermed, szűrjük a filékre. Ha megkocsonyásodott, tálaljuk.
Citrom, majonéz és friss kenyér illik hozzá.