Túrófánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Farsang, Sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
25 dkg félzsíros tehéntúró 500 0.2 55 0.4 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
12 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 mokkáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet összekeverjük a sütőporral és összegyúrjuk a tehéntúróval, a vajjal, a tojássárgájákkal, a sóval, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra kinyújtjuk és egy közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat 175 fokra felmelegített olajba tesszük, és 4-5 perc alatt megsütjük. A fánkokról a fölösleges olajat egy papírtörlő segítségével leitatjuk és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti, kevés rumos eperlekvárt is adhat hozzá.