Langyos feketelencse saláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Bálint
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Köretek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel mellé, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Párolt, Sült, Főtt, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg fekete lencse 0 ? ? ? ? ?
5 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
3 csipet citromhéj 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 szál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál mustár por 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bacont apró kockára vágjuk, majd zsírjára sütjük. A finomra metélt zöldségeket megpároljuk benne. Belekeverjük a lencsét, a citromhéjat, a babért és a kakukkfüvet. Felöntjük, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd megsózva, kb. fél óra alatt puhára pároljuk. Az olajból, ecetből, mustárporból és borsból kevert mártással összeforgatva langyosan kínáljuk. Finomra vágott zellerzölddel meghintve adjuk asztalra. Malacpecsenye mellé vagy önállóan pirítóssal tálaljuk.