Paradicsomos rakott csirkecomb (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Farsang, Rakott, Csőben sült, Hirtelen sült, Párolt, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg cheddar sajt (chester) 495 25.5 27 37 0 97
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
5 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
5 db csirkecomb 133 20.9 5.2 0.5 0 74
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A csirkecombokat kifilézzük, a csontot a mélyhűtőbe tesszük, máshoz használjuk fel, majd a combfiléket bepácoljuk. A páchoz a porrá tört fűszereket, a zúzott fokhagymát és az olaj felét elkeverjük. A húsokat jól beleforgatjuk és 3 órát pihentetjük. A többi olajjal egy tepsik kikenünk és a burgonyakarikákat beleterítjük, rákenjük a tejfölt. A húsokat elősütjük, majd a krumplira rétegezzük. A visszamaradt zsiradékban a félkarikára vágott hagymát lepirítjuk és a combokra simítjuk. A vékonyra szelt paradicsommal fedjük és ráöntjük a sütőzsiradékot. Ízlés szerint sózzuk, majd alufóliával szorosan lefedve, 175 fokon, 45 percig pároljuk. Végül a fóliát lebontva megszórjuk a reszelt sajttal és pirosra sütjük. 200 fokon kb. 20 perc. Vendégváró étel, mert a sajttal ráérünk a vendégek érkezésekor megszórni és frissen süthetjük. Köretet nem igényel.