Perzsa hagymaleves naranccsal és tojással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Hétköznapi vacsora, Főtt, Párolt, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Gyümölcsök, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

Perzsa hagymaleves naranccsal és tojással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1.5 liter csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
25 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál görögszéna mag 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál kurkuma 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Buggyantott tojás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Perzsa hagymaleves naranccsal és tojással
Melegítsük fel a vajat és az olajat. Kis lángon pároljuk át rajta a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és a narancs lereszelt héját. Összepárolva dobjuk rá a kis kockára vágott burgonyát. Ha a krumpli üveges lett, öntsük föl az alaplével és főzzük puhára. A darabos fűszereket dobjuk ki, sózzuk, majd keverjük bele a narancs kicsavart levét. A tányérokba tegyünk 1-1 buggyantott tojást és szedjük rá a levest. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Használhatunk korianderzöldet is.

Buggyantott tojás
Más néven bevert tojás.
Bő sós vizet forralunk, legalább két litert, ízesítsük ecettel, babérlevéllel, sóval. Ha forr, takarékra vesszük és a merőkanálba ütött tojásokat, egyenként, a gyöngyöző lébe eresztjük, a szétfutó fehérjét, villával, a sárgájára hajtjuk. 3 perc után langyos vízbe kivesszük és a tálalásig ebben tartjuk. A lelógó, rojtos részeket felhasználás előtt eltávolítjuk.