Hagymás zöldparadicsom (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 1500 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Főétel mellé, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Hideg téli napokra, Saláták, Házi befőzés

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg zöldparadicsom ? ? ? ? ? ?
0.5 kg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál feketebors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kávéskanál nátrium-benzoát 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldparadicsomot és a vöröshagymát uborkagyalun leszeljük. A sóval elkeverve egy napot állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A levét 2 liter vízzel felöntve felforraljuk, közben beleszórjuk a mustárt és az egészborsot, végül a cukorral és az ecettel ízesítjük. A zöldségeket, nem túl szorosan üvegekbe rakjuk, majd a forró lével felöntjük. A főzőlevet tartósítószerrel elkeverhetjük. Az üvegeket szárazdunsztba téve, egy napig állni hagyjuk, majd a kamrapolcra téve, legalább egy hónapig pihenni hagyjuk.
Pörköltek, sült csülök zseniális kísérője.