Hagymás paprikalekvár (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Sós, Savanyú, Házi befőzés, Hidegkonyhai készítmények, Főétel mellé, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sült, Zöldség, Előételek, Főétel előtt, Csőben sült

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 kg kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kápiapaprikát megszurkáljuk és előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük. Egyszer megfordítva, 40 percig sütjük. Lefedve 10 percig pihentetjük, majd a héját lehúzzuk és kicsumázzuk. A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, a végén belekeverjük az áttört fokhagymát és a fűszereket. Hozzáadva a kisebb darabokra vágott paprikát, fél órát pároljuk. A babért kiszedjük és botmixerrel áttörjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Paprikás ételekhez használjuk vagy pirítósra kenve tálaljuk.