Fonott húsvéti kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Dorka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Hideg, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre:
A langyos tejbe kevés cukrot és lisztet keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, majd a többi liszttel, a sóval a tojással és a tojássárgájával dagasszuk tésztává. Végül gyúrjuk bele a langos vajat. Liszttel meghintett edényben, letakarva, kb egy óra alatt, langyos helyen, hagyjuk kelni a duplájára. Lazán gyúrjuk át, majd formáljuk három gombóccá. Lehet négybe is, ha így akarjuk fonni, de a hármas fonás egyszerűbb. A tésztákat dolgozzuk rúddá, majd fonjuk össze, a végeket hajtsuk alá és a tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ismét hagyjuk kelni, fél órát. Kenjük le a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 40-45 percig. Langyosan vagy hidegen kínáljuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||