Fonott húsvéti kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Hideg, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
50 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2-2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tejbe kevés cukrot és lisztet keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, majd a többi liszttel, a sóval a tojással és a tojássárgájával dagasszuk tésztává. Végül gyúrjuk bele a langos vajat. Liszttel meghintett edényben, letakarva, kb egy óra alatt, langyos helyen, hagyjuk kelni a duplájára. Lazán gyúrjuk át, majd formáljuk három gombóccá. Lehet négybe is, ha így akarjuk fonni, de a hármas fonás egyszerűbb. A tésztákat dolgozzuk rúddá, majd fonjuk össze, a végeket hajtsuk alá és a tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ismét hagyjuk kelni, fél órát. Kenjük le a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 40-45 percig. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.