Húslekvár csirkecombból (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 270 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Tizórai gyerekeknek , Buli, Farsang, Lassan sütött, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint libazsír 897 0.5 99 0 0 107
2 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 kg csirkecomb 133 20.9 5.2 0.5 0 74
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kettévágott, majd néhány helyen bevagdosott combokat, kevés forró zsírban elősütjük, majd szorosan, lefedhető sütőedénybe tesszük. Rászórjuk a fűszereket, hozzáadjuk, a kis darabokra vágott, hagymaféléket, felöntjük az alaplével és a borral. Ráöntünk, annyi zsírt, amennyi a combokat bőven ellepi. 90-100 fokos sütőben, 3-4 óra alatt puhára pároljuk. Langyosra hűtjük. A húst lebőrözzük és kicsontozzuk. A leszűrt lé sűrűjével apróra vágjuk. A levet lezsírozzuk és felére beforraljuk. A vagdalt húst elkeverjük a lével, majd üvegekbe töltjük, lehetőleg buborékmentesen, végül kevés zsiradékot öntünk a tetejére. Az üveget lezárva, két órát gőzöljük. Kihűlve a kamrapolcra tesszük. Felbontás nélkül sokáig eláll. Hideg előételként, pirítóssal vagy szendvicsbe kenve kínáljuk.