Gombás lapocka tejfölös mustármártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Buli, Hirtelen sült, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
2 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát felkockázzuk és a finomra vágott hagymával, fokhagymával a felhevített olajon megpirítjuk. Rádobjuk a dobókockányira vágott, sóval és borssal meghintett húst, a felszeletelt gombát, majd aranybarnára sütjük. Kevés vízzel felöntve félpuhára pároljuk. Ráöntve a mustárral elkevert tejtermékeket, a serpenyőt fóliával szorosan lefedve, 25 percre, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Tálalás előtt beleforgatjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Főtt tésztával, párolt rizzsel vagy knédlivel adjuk asztalra.